logo
Stern / Українська Правда
14 грудня 2023

Формула майбутнього: як під час війни 13 математиків будують в Україні центр передових досліджень

Стаття Мартіна Шлака Die Zukunftsformel – ein Forschungszentrum in der Ukraine розповідає історію творення ICMU від початків до першої організованої Центром події «Числа у Всесвіті». Протягом року журналіст спілкувався з командою Центру та супроводжував їх у кількох поїздках до України.

14 грудня 2023 року Українська Правда опублікувала переклад статті Мартіна Шлака, люб'язно наданої журналом Штерн. Статтю ілюструють фотографії Йосипа Сивенького.

...Одного дня учасники конференції щойно повернулися з перерви, як завила сирена. Тоді мобільні телефони вібрують. Повітряна тривога! Математики складають столики, беруть рюкзаки і організовано залишають приміщення. Сходами вниз і у підвал. Там є бомбозахищена кімната для семінарів зі  столами, стільцями та проєктором. За єдиним вікном навалені мішки з піском.

...Вчитель роздає аркуші паперу з вісьмома завданнями, перше з яких про топологічні системи. "Хтось хоче почати?" – запитує він.

Поки зенітні системи сканують повітряний простір над Києвом у пошуках ворожої артилерії, а поблизу південного українського міста Нікополь вибухає кілька крилатих ракет і російські війська просуваються на кілька сотень метрів біля Донецька, молода людина встає і йде до дошки. І починає рахувати.