logo
ICMU
04 червня 2024

Вязовська підтримала Центр своїм грантом Talents for Ukraine від KSE Foundation

Цього року Марина Вязовська стала переможницею грантової програми «Talents For Ukraine» від KSE Foundation – благодійного фонду Київської школи економіки. Свою нагороду у розмірі 25 тисяч американських доларів вона переказала Міжнародному центру математики в Україні (ICMU).


Гранти «Talents For Ukraine» призначені для тих, хто впливає на розвиток України та світу. У 2024 році програма сфокусована на технологіях і науці: 60% підтримки буде надано талановитим людям, які розвивають ці напрямки в Україні.


Вязовська є лауреаткою медалі Філдса, найвищої світової нагороди за математичні дослідження. У 2016 році вона розв'язала математичну проблему оптимального пакування куль у просторі високої розмірності. Її аргументація була надзвичайно короткою та елегантною, це була справжня сенсація. Лише кілька років перед тим вчені завершили перевірку розв'язку цієї задачі у звичайному тривимірному просторі: доведення сформульованої на початку XVII століття гіпотези Кеплера займало понад 300 сторінок і частково покладалося на комп'ютерні обчислення. Розв'язання Вязовської було викладене лише на 20 сторінках. У ньому поєднався широкий спектр математичних методів, від аналізу і теорії апроксимації, у яких працювала з часів навчання у Київському національному університеті, до теорії чисел, яку опанувала в аспірантурі Боннського університету. Вклад Вязовської у світову науку було відзначено численними нагородами. На церемонії вручення медалі Філдса на Міжнародному конгресі математиків у 2022 році вона говорила про Україну та злочини російських окупантів, а грошову премію віддала на підтримку України.

Професорка Вязовська очолює кафедру теорії чисел у Федеральній політехнічній школі Лозанни у Швейцарії. Восени 2022 року вона віддалено прочитала курс дискретної математики у Київському національному університеті. Спільно з групою математиків українського походження, Вязовська є засновницею ICMU та приймає активну участь у становленні Центру.

«Центр стане місцем, де відбуватиметься інтенсивний контакт українських вчених з їх закордонними колегами, де молоді дослідники дізнаватимуться про найновіші відкриття з усього світу. В Україні вже існують сильні математичні осередки, які мають історію, але не вистачає інфраструктури. Потрібно створити належні умови для обміну ідеями, професійного спілкування, щоб була можливість організувати події за участі вчених різних поколінь, з різних країн. Такі події мотивують і на них можна дізнатися про те, про що не прочитаєте у жодній книжці, не почуєте в університеті. Вірю, знання живуть у людському серці, а обмін знаннями йде від серця до серця,» – Марина Вязовська у спілкуванні з журналістами у Києві.


На світлині: Вязовська читає цикл лекцій про класичні та нові методи пакування куль під час школи-конференції «Числа у Всесвіті» – першої проведеної ICMU наукової події. Київська школа економіки, 9 серпня 2023 року © Йосип Сивенький