logo
Social media
12 серпня 2023

Теренс Тао: українська математична спільнота виявилася значно більшою, ніж я уявляв

Теренс Тао, професор Університету Каліфорнії у Лос-Анджелесі, прочитав курс лекцій у рамках школи-конференції «Числа у Всесвіті» організованої Міжнародним центром математики в Україні. Подія відбувалася на живому зв'язку між аудиторіями у Київській школі економіки та Інституті математики Польської академії наук у Варшаві. Підсумовуючи тиждень проведений у Варшаві на «Числах у Всесвіті», професор Тао написав у соціальних мережах:

1. Це була перша подвійна конференція, яку я відвідав, і формат спрацював. Були технічні збої, і навіть численні збої через повітряні нальоти, але висока якість відео та особливо аудіо створювала відчуття, ніби два конференц-зали були одним цілим. Лише на перервах на каву ми відчули відсутність київської половини.

2. Українська математична спільнота виявилася значно більшою, ніж я уявляв, від її палких студентів і до двох Філдсівських медалістів (Дрінфельда та Вязовської). Оглядаючись назад у часі, я думаю, що значна частина цієї сили була історично затьмарена в епоху холодної війни через злиття «Радянський Союз == Росія», яке було поширеним на Заході.

3. Навіть під час (а можливо, особливо під час) смертоносної війни все ще можна сміятися, жартувати і загалом приємно проводити час.

–Теренс Тао, лауреат Медалі Філдса 2006