logo
Springer Nature
19 липня 2023

Жан-П'єр Бурґіньйон про значення математики для відбудови України після війни

У січні 2023 року французький математик Жан-П'єр Бурґіньйон, колишній президент Європейської дослідницької ради (ERC), прийняв запрошення стати першим членом наглядової ради ICMU. У своєму недавньому інтерв'ю для Springer Nature професор Бурґіньйон говорить про роль науки і зокрема математики у відбудові України:

Створення ICMU було ініціативою групи українських математиків, яка отримала широку міжнародну підтримку, зокрема серед багатьох видатних колег. Метою є створити в Україні сприятливі умови для ведення провідних математичних досліджень, навіть ще до кінця війни, підтримуючи міжнародні контакти українських математиків та запрошуючи дослідників з усього світу для наукових візитів. У сучасному суспільстві суттєвим є наблизити фундаментальні дослідження до практичних застосувань і підготувати велику кількість випускників на найвищому рівні. Це особливо важливо у математиці, чий зв'язок з економікою зріс завдяки моделюванню, використовуванню великого об'єму даних та штучному інтелекту.

Після війни Україні потрібно буде відроджувати та розвивати діяльність у передових галузях, з високою доданою вартістю, що вимагатиме високого рівня підготовки з математики.

– Жан-П'єр Бурґіньйон, французький математик, Голова Наглядової Ради ICMU

Про Жана-П'єра Бурґіньйона

Професор Бургіньон був президентом Європейської дослідницької ради з 2014 по 2019 рік, потім тимчасово виконував обов’язки президента з липня 2020 року по серпень 2021 року. Жан-П'єр Бурґіньйон спеціалізується у диференціальній геометрії та її зв’язках з рівняннями в частинних похідних і математичною фізикою, вивчає кривизну Річчі. Колишній студент Політехнічної школи, він приєднався до CNRS у 1969 році та викладав у Політехнічній школі з 1985 по 2012 рік.

Жан-П'єр Бурґіньйон був директором Institut des hautes études scientifiques (1994-2013) та президентом Європейського математичного товариства (1995-1998). Він є членом Academia Europaea, Королівської академії наук Іспанії, Академії наук Португалії та Королівської академії наук Барселони.

Він отримав кілька почесних докторських ступенів: у 2008 році від Університетоу Кейо (Японія), у 2011 році від Університету Нанкай (Китай), у 2018 році від Единбурзького університету (Шотландія), у 2021 році від Політехнічного університету Бухареста (Румунія), в 2022 році від Уорікського університету (Велика Британія) та Приморського університету (Словенія). У 2005 році він був обраний почесним членом Лондонського математичного товариства, у 2017 році – Німецького математичного товариства, у 2019 році – Польського математичного товариства.